Uncategorised

Vaandeldrager Vrouwengeschiedenis

"Vaandeldrager Vrouwengeschiedenis en Vrouwenemancipatie", onder die kop maakte het Amsterdams Dagblad op 22 juni j.l.het nieuws bekend dat Zonneke Matthée (26 juli 1944 - 25 juni 2020) was benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De koninklijke onderscheiding kreeg zij thuis uit handen van de Amsterdamse loco-burgemeester Marjolein Moorman. Zonneke was totaal verrast, vereerd en heel erg blij. Het was vier dagen voordat zij stierf, een zelf gekozen dood na vele jaren van pijn en ongemak.

Naar aanleiding van het besluit van de Nederlandse overheid en het RIVM gaat dit evenement op 3 april niet door. De Gendergeschiedenisdag zal zeer waarschijnlijk worden verplaatst naar het najaar van 2020. Reeds gekochte tickets zijn dan uiteraard ook geldig. Mocht u een terugboeking willen ontvangen, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

‘Hoe komen vrouwen in de Canon?'

Op dit moment besteedt de Canon aandacht aan drie vrouwen: Aletta Jacobs, Anne Frank en Annie M.G. Schmidt. Kan dat niet anders?

Op vrijdag 3 april 2020 organiseren Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, en de Vereniging voor Gendergeschiedenis (VVG) weer een Gendergeschiedenisdag! Ditmaal aan de Universiteit Leiden, waar wetenschappers en onderzoekers hun visie delen over de Canon en hoe vrouwen daarin tot hun recht komen.

Welke plek hebben vrouwen binnen de Canon? Is er ruimte voor een genderperspectief? De Canon wordt momenteel herzien en het is te verwachten dat er wat betreft vrouwen in de Canon anno 2020 stappen zullen worden gemaakt. Maar zijn er nog aanbevelingen te formuleren die de commissie écht moet meenemen? En hoe belangrijk is de Canon eigenlijk?

In lezingen, pitches en een paneldiscussie worden de huidige ontwikkelingen binnen gender- en vrouwengeschiedenis besproken met bijzondere aandacht voor de Canon. Zoals elk jaar wordt tijdens de Gendergeschiedenisdag ook de Johanna Naber scriptieprijs uitgereikt.

Meer dan 40 interessante historische artikelen zijn nu online te lezen! Met een themannummer in 2007 over ‘Baas in eigen kerk. Vrouwen, feminisme en religie, vroeger en nu’ en interviews met emeritus-hoogleraar Els Witte en archivaris Els Flour.

Je kunt de artikelen uit de jaargangen 2007 tot en met 2009 nu doorzoeken en downloaden via de pagina met de inhoudsopgave van alle nummers van Historica.

In juni viert Historica 100 jaar Vrouwenkiesrecht met een speciale boekuitgave. In eerdere nummers verschenen ook al artikelen over de vrouwenkiesrechtbeweging:

  • Myriam Everard over tandarts Henriette van Loenen-de Bordes, eind 19de eeuw actief in de vrouwenkiesrechtbeweging (2008, nr. 2)
  • Rosemarijn Hofte over Surinames eerste politica Grace Schneiders-Howard (2007, nr. 1)
  • Karin Rietkamp over ‘Nederlandse koloniale vrouwen en het rassenbewustzijn in Nederlands-Indië’ (2009, nr. 3)
  • Eliane Van den Ende over Victoria Woodhull, 'petticoat politica’ die in 1872 als eerste vrouw meedeed aan de presidentsverkiezingen in de VS (2008, nr. 3)

In het themajaar 'Sterke vrouwen' wijdt het Muiderslot een tentoonstelling aan de – vaak onzichtbare – machtsmiddelen van vrouwen. Welke middelen konden en kunnen vrouwen gebruiken om hun invloed aan te wenden? Bezoekers worden over deze vraag aan het denken gezet aan de hand van thema’s als diplomatie, sociale netwerken, het huwelijk, de vrouw als moeder, vrouwelijke schoonheid....

Bekende vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis – zoals Jacoba van Beieren, Maria Tesselschade, Belle van Zuylen en Aletta Jacobs – komen tot leven middels historische objecten. Omdat wij deze iconische vrouwen nu vooral kennen van hun geromantiseerde levensverhalen is er in de tentoonstelling ook plaats voor literatuur, film en kunst. Het Muiderslot heeft ook drie hedendaagse Nederlandse kunstenaressen gevraagd hun visie op macht en vrouwen te geven. Ella Siekman, Jenny Ymker en Isabelle van Zeijl maken speciaal voor de tentoonstelling nieuw werk, waarin zij spelen met het historische verhaal over ‘sterke vrouwen’ en het thema ‘vrouw en macht vandaag’ interpreteren.

'Gewapend met schoonheid' loopt nog tot woensdag 31 oktober 2018

Rijksmuseum Muiderslot
Herengracht 1 - 1398 AA MuidenNederland
Zie ook de website van het museum.

In 1935 werd in Amsterdam het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV) opgericht. Vanaf 1974 ontstonden vrouwengeschiedenisgroepen aan Nederlandse universiteiten, die zich in 1976 verenigden in het Landelijk Overleg Vrouwengeschiedenis, voorloper van de Vereniging voor Gendergeschiedenis.

Annette Mevis, archivaris bij Atria, beschreef voor de Historica van zomer 2016 de activiteiten van het IAV op het gebied van vrouwengeschiedenis en wat het bestaan van het IAV betekende voor de ontwikkeling van vrouwengeschiedenis in Nederland tot ongeveer midden jaren 1990. Ze toont  hoe het IAV door haar bestaan, activiteiten en publicaties mee vorm heeft gegeven aan de ontwikkeling van vrouwengeschiedenis, maar ook hoe historicae vanaf 1974 het IAV beïnvloedden. In vier kaders is het aandeel van enkele individuele IVA-bestuursleden en -medewerksters, meestal historicae, uitgelicht.

Lees het volledige artikel via de website van Atria (of in Historica, natuurlijk).

De website "BeeldKraken" heeft als doel om jongeren beter om te leren gaan met de beeldcultuur waarin ze opgroeien. Het lesmateriaal is geschikt voor het niveau van bovenbouw PO tot bovenbouw VO. De modules bestaan uit afbeeldingen met vragen om jongeren kritisch te leren kijken. Naast deze vragen zijn er bij iedere afbeelding verwerkingsopdrachten en verdiepingsopdrachten die aansluiten bij onder meer het vak geschiedenis. Recent verschenen er drie modules rond gendergeschiedenis: "Kies een vrouw" (vrouwenstemrecht), "Uit de mode" (over kleding en zedelijkheid) en "Een omstreden kwestie" (over abortus). Je vindt ze terug www.beeldkraken.nl door te zoeken op "feminisme" (via met menu filters links). Leerkrachten kunnen een account maken waarmee ze ook antwoordbladen kunnen downloaden.

 

In het jaar 1919 was in Nederland het Algemeen Kiesrecht een feit door de toekenning van actief kiesrecht aan vrouwen.
Naar aanleiding van 100 jaar Algemeen Kiesrecht brengt Historica in juni 2019 een themanummer uit over de strijd om het vrouwenkiesrecht (zie de call for papers). Speciale gastredacteuren voor dit themanummer zijn prof. Dr. Mineke Bosch en Dr. Margriet Fokken.
Op donderdag 20 september organiseert Historica een seminar in samenwerking met Dr. Heleen van Londen (UvA), in het kader van de minor ‘Public Presentation of the Past’. De onderzoekers presenteren kort hun ideeën voor een artikel, waarna vragen en discussie volgen.

Heb je een vraag, bericht of opmerking?
Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ons postadres is:
VVG, p/a Atria
Vijzelstraat 20
1017 HK Amsterdam
Tel: +31 20 30 31 500

 

Registratie Kamer van Koophandel: 40146071.

Pamfletten, congressen, debatten en demonstraties zijn bekende feministische actiemiddelen. Dat Nederlandse feministen tegen het einde van de 19e eeuw ook tentoonstellingen organiseerden is minder bekend. De eerste grote expositie van de vrouwenbeweging, de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid, werd gehouden in de Houtrusthallen in Den Haag in 1898 en trok ruim 90.000 bezoekers.

Lees meer op de Atria-website: De Vrouw 1813-1913-2013

Het Britse Tate heeft niet alleen kunst in de collecties, maar ook heel wat dagboeken en brieven van kunstenaars. Met het originele project AnnoTate maakt Tate dit archiefmateriaal niet alleen toegankelijk voor het publiek, het nodigt iedereen meteen ook uit om te helpen transcriberen! Je kan er in egodocumenten, schetsboeken enz. van best wat vrouwelijke kunstenaars duiken. Recentste in de rij is Felicia Browne, een Londense artieste en de eerste Britse vrouw die stierf in de Spaanse Burgeroorlog. Tachtig jaar na het uitbreken van dat conflict, geeft Tate via haar brieven inkijk in Brownes politieke visies, haar antifascisme, haar reis van Londen naar Barcelona en haar ervaringen in het Spanje van Franco. En dan zijn er nog de TateShots, korte video's die je introduceren bij kunstenaars als bijvoorbeeld Louise Bourgeois.

Bezoek AnnoTate.