Historica algemeen

Er zijn weer drie jaargangen toegevoegd aan het digitale archief van Historica.

De jaargangen 2001 tot en met 2003 staan voortaan als PDF op deze website en zijn zo beschikbaar voor iedereen met een interesse in vrouwen- en gendergeschiedenis.

De jaargangen 2004 tot en met 2016 werden eerder al digitaal beschikbaar gemaakt. Alle PDF's zijn te vinden via de pagina Tijdschrift>Inhoudsopgave.

 

Historica pakt in 2019 uit met een themanummer over de strijd om het vrouwenkiesrecht. Lange tijd werd in Nederland 1917 aangehouden als het jaar waarin Algemeen Kiesrecht werd ingevoerd als onderdeel van de Pacificatie, die een mijlpaal in de geschiedenis heette te zijn. Maar was er eigenlijk wel sprake van Algemeen Kiesrecht in 1917? Voor mannen én voor vrouwen? Was de Grondwetswijziging niet een grote teleurstelling voor de vrouwenkiesrechtstrijdsters? Uiteindelijk heeft het met dank aan de mislukte revolutie van Troelstra niet lang meer geduurd en werd in 1919 alsnog het algemeen actief en passief vrouwenkiesrecht in de kieswet vastgelegd, waarmee Algemeen Kiesrecht dus echt een feit was. De nationale viering van 100 jaar Algemeen Kiesrecht heeft zich voor het eerst in honderd jaar aan dit inzicht aangepast met de keuze voor het jaar 2019. Om deze feestelijke herdenking te onderstrepen wil Historica de focus leggen op de fascinerende strijd om het vrouwenkiesrecht, waarbij ook aandacht is voor de gelijktijdige en latere strijd om politieke vertegenwoordiging in de koloniën en van koloniale subjecten, ingezetenen van het koloniale Nederland.

De VVG wil artikelen van Historica. Tijdschrift voor gendergeschiedenis toegankelijker maken voor een groter publiek. Daarom gaat de VVG oude jaargangen van Historica op de website publiceren (voor een voorbeeld zie: 2013, no. 3). De VVG heeft haar uiterste best gedaan om de auteurs en andere rechthebbenden te benaderen voor toestemming voor het digitaliseren en online plaatsen van de Historica-artikelen, maar heeft niet iedereen kunnen achterhalen. Auteurs die hierover vragen hebben of bezwaar willen maken tegen deze digitale publicatie kunnen zich melden bij de VVG via historica [a] gendergeschiedenis.nl. Indien u voor 1 oktober 2018 geen bezwaar heeft gemaakt, gaan we ervan uit dat u akkoord gaat.

Dank voor je bestelling! Deze is zojuist verzonden, je ontvangt een kopie van je bestelling op het door jou opgegeven e-mailadres.

 

Je kunt een los (papieren) nummer van Historica bestellen door onderstaand formulier in te vullen of een mail te sturen naar:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Losse nummers kosten €7,- per stuk, en €10,- voor het extra-dikke themanummer over vrouwenkiesrecht (Historica nr. 2, 2019).

Dit bedrag dient gestort te worden op:
NL94 INGB 0004 1029 80 (BIC-code: INGBNL2A)
ten name van VVG
Vijzelstraat 20
1017 HK Amsterdam

Na ontvangst van je storting zenden wij je zo spoedig mogelijk het gewenste nummer/de gewenste nummers.

Bestelformullier

NB * in het formulier betekent verplicht veld.
Geef hieronder aub aan welk nummer van Historica je wilt bestellen, je naam en mailadres en het postadres waar je bestelling naar toe gestuurd kan worden. Je mailadres gebruiken wij alleen om de ontvangst van je bestelling te bevestigen.

This form was created by ChronoForms