Recensies

In De vrouwen van Hendrik de Jong geeft Steffie van den Oord gestalte aan de vrouwen die tussen 1892 en 1898 verstrikt raakten in de netten van de Nederlandse oplichter en moordenaar Hendrik de Jong. Kundig verweeft ze feit en fictie tot een historische roman die een stem geeft aan de slachtoffers van De Jong.

/ Laura Nys /


Femina


Femina begint met vaart. Een omschrijving van de suffragettes’ actie bij de paardenrace van Epsom in 1913 is het (op het eerste gezicht onwaarschijnlijke) decor om de Middeleeuwse vrouwengeschiedenis in te leiden.Het blijkt dat de jonge activiste Emily Wilding Davison die bij deze actie het leven liet mediëviste was. In een boek over de Middeleeuwen weet Ramirez ook interessante feiten over de suffragettes te brengen.1 Hierna vervolgt Femina met een reis door Middeleeuws Europa.

/ Loes Heiligers /

Swingende stofdeeltjes en een kinderwens

In Omdat ze leven: het verhaal van jou en alle kinderen die ik nooit heb gehad, neemt de theater, film- en literatuurwetenschapper en liefhebber van de kwantumtheorie, Brecht de Backer (1987) je mee op haar persoonlijke avontuur naar het moederschap toe. Ze is een alleenstaande, onafhankelijke vrouw die op vrouwen valt en behoorlijk wat weerstand van de buitenwereld moet zien te overwinnen. De Backer schetst in persoonlijk en kristalhelder proza het avontuur van een jonge in Amsterdam neergestreken vrouw, met een kinderwens die nog vormvast moet worden. Want in welke gezinsconstellatie gaat ze haar moederschap vormgeven? Ze doorloopt alles van liefdevolle onenightstands tot diepe kroeggesprekken en frustrerende potentiële speeddonordates. Ze praat met talloze adoptiedeskundigen en luistert naar seminars van huilende stellen met een onvervulde kinderwens. Haar zoon vanuit gene zijde naar deze zijde krijgen betekent vaak teleurgesteld worden en de wanhoop met goede vrienden en goedkope wijn wegdrinken in het park.

/ Julia Maria Keers /

Hoe vier filosofes een nieuwe wereld ontwierpen 1933-1943

Het vuur van de vrijheid gaat over het denken van de vier filosofen Hannah Arendt, Ayn Rand, Simone de Beauvoir en Simone Weil. Hannah Arendt was een politiek filosofe die vandaag de dag nog steeds een grote stempel drukt op de filosofie. Haar werk over totalitaire regimes is het uitgangspunt voor veel onderzoekers die zich met deze thematiek bezighouden. Ayn Rand was de grondlegger van het objectivisme, een denkrichting waar haar bekende roman The fountainhead het startpunt voor was. Simone de Beauvoir, natuurlijk bekend van Le deuxième sexe, schreef ook talloze romans en was een van de grondleggers van het existentialisme. Simone Weil was filosofe en politiek activiste. Tijdens haar leven publiceerde zij enkele artikelen, de rest van haar oeuvre is postuum uitgegeven. Het boek beschrijft de periode 1933 tot 1943, roerige tijden in Europa, en daarmee ook in het leven van deze denkers. Het boek begint in 1943. Het hoofdstuk daarna markeert het begin van een chronologische opbouw vanaf 1933, om weer te eindigen bij 1943.

/ Loes Heiligers /

 Wilhelmina van Pruisen (1751-1820). De informele macht van een prinses

In 1908 publiceerde Johanna W.A. Naber een biografie over Prinses Wilhelmina van Pruisen. Deze uit Berlijn afkomstige prinses huwde in 1767 met Willem V, de laatste erfstadhouder van de Republiek der Verenigde Nederlanden (1751-1795). Voorliggende titel, Maarten-Jan Dongelmans’ Oranjeprinses op drift, belooft een vernieuwende interpretatie te geven van Van Pruisens’ politiek zo spannende, en al vaker beschreven leven.

Van Pruisens’ regeerperiode wordt gekenmerkt door ingrijpende staatkundige wisselingen. Zij leefde tijdens het zogeheten Revolutietijdvak. Dit tijdperk staat in de hedendaagse historiografie bekend als het prilste begin van de wording van de democratische rechtstaat. De Oranjes kregen toen te maken met een patriotse oppositie, die vanaf 1780 meer bestuurlijke inspraak eiste. Van Pruisens’ claim to fame is haar daadkrachtige leidersrol in de strijd tegen deze revolutionaire beweging.

/ Edwina Hagen /